Το LACAE υποδέχτηκε το γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής

Την Τετάρτη 23/11/2022, το εργαστήριό μας άνοιξε με μεγάλη χαρά τις πύλες του στους μαθητές/τριες  του γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής, δίνοντας τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τους  χώρους, τα επιστημονικά όργανα και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του εργαστηρίου μας.

Οι μαθητές της 1ης γυμνασίου που μας επισκέφτηκαν, είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν τον ρόλο των μετεωρολογικών μετρήσεων μέσα από τη γνωριμία με μεγάλη ποικιλία κινητών και σταθερών οργάνων, να συμμετέχουν σε διαδραστικά πειράματα και να μάθουν για τις σύγχρονες εξελίξεις σχετικά με τους τεχνητούς δορυφόρους και την παρακολούθηση της Γης από το διάστημα.

Ευχαριστούμε τους μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

 

Επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών του Θερινού Σχολείου στη Νίσυρο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Θερινού Σχολείου στον Εμπορειό της Νισύρου από 29 Μαϊου – 5 Ιουνίου 2022, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της υποψηφιότητας της Νισύρου για ένταξη στο δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, που έχει κατατεθεί στις 15 Νοεμβρίου 2021, από τον Δήμο Νισύρου με τη στήριξη συνεργατών από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (Καθηγητής Εμανουλούδης Δημήτριος) και το ΕΚΠΑ (Καθηγητής Νάστος Παναγιώτης και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικού Παρασκευή) αλλά και της τοπικής κοινωνίας της Νισύρου.

Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν στο εμβληματικό κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου στον Εμπορειό της Νισύρου, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Νισύρου στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και στην Έδρα UNESCO Con-E-Ect του ΔΙΠΑΕ.

Το Θερινό Σχολείο συνδιοργανώθηκε από Το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “ΝΕΡΟ, ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ” (ΕΚΠΑ – ΔΙΠΑΕ – ΕΔΡΑ UNESCO Con-E-Ect) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” (ΕΚΠΑ) και θα αποτελέσει θεσμό στο νησί της Νισύρου. Πανεπιστημιακοί και Ερευνητές από τους τομείς της Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Γεωλογίας, Δασολογίας, Οικολογίας και του Φυσικού Περιβάλλοντος συμμετείχαν με ποικιλία διαλέξεων και ασκήσεων πεδίου στο νησί της Νισύρου το οποίο θεωρείται Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών (Natural Science Laboratory).

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές φεύγουν ενθουσιασμένοι ως πρεσβευτές της Νισύρου, έχοντας ολοκληρώσει τόσο τον θεωρητικό κύκλο μαθημάτων αλλά και εργασίες υπαίθρου, όπως εργαστηριακές ασκήσεις, που αφορούν μικρο-βιοκλιματικές μετρήσεις στους οικισμούς της Νισύρου, δενδροχρονολογήσεις για ανασύσταση του κλίματος της Νισύρου τα προηγούμενα 200 χρόνια, μετρήσεις της ποιότητας του αέρα και περιβαλλοντικών μετρήσεων στο ηφαίστειο της Νισύρου και διαχρονική γεωλογική εξέλιξη του ενεργού ηφαιστείου της Νισύρου.

Το Θερινό Σχολείο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκης και ο Δήμαρχος Νισύρου καθ. Χριστοφής Κορωναίος.

Συνέντευξη του Δ/ντη του εργαστηρίου στο Act for Earth του CNN Greece

Π. Νάστος: Ακραίες βροχοπτώσεις και λειψυδρία θα κυριαρχήσουν στην Αν. Μεσόγειο και την Ελλάδα.

Αυτά δηλώσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Διευθυντής του εργαστηρίου μας, Παναγιώτης Νάστος,  στη δημοσιογράφο Χρύσα Γρίβα.  Η συνέντευξη δημοσιέυτηκε  τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 στο CNN Greece.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Νάστου, καθηγητή Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ στο Act for Earth του CNN Greece.

Πιλοτική Εφαρμογή Εργαστηρίου Δεξιοτήτων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα εργαστηρία δεξιοτήτων, με τίτλο  "Με δορυφόρο βοηθό καμένες εκτάσεις χαρτογραφώ", υλοποιήθηκε πιλοτικά σε τρία (3) τμήματα Ε΄τάξης του 2ου ΔΣ Αγ. Κωσταντίνου Αγρινίου και του 5ου ΔΣ Ηλιούπολης Αττικής, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 - Φεβρουαρίου 2022, με στόχο την αξιολόγησή του σε πραγματικές συνθήκες τάξης και την αναθεώρησή του βάσει ανατροφοδότησης και ευρήματων.
Σκοπός του προτεινόμενου προγράμματος είναι να ερευνήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης της σύγχρονης δορυφορικής τεχνολογίας προς όφελος της κλιματικής εκπαίδευσης αλλά και της εκπαίδευσης STEM.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς Ράνια Κατσιγιάννη, Αθανάσιο Γεροθόδωρο και Μαρία Μουχασίρη για το αρχικό ενδιαφέρον τους στο πρόγραμμα, την ενθουσιώδη υλοποίησή του και την ανεκτίμητη ανατροφοδότηση που μας παρήχαν.

 • Θεματικές εργαστηρίων δεξιοτήτων που εντάσσεται:  Φροντίζω το περιβάλλον & Δημιουργώ & Καινοτομώ /STEM
 • Βαθμίδα / Τάξεις που προτείνεται: Δημοτικό/ Ε' & Στ'  , Γυμνάσιο/  Α' & Β'
 • Διάρκεια προγράμματος:  7 εβδομάδες ( 7 διδακτικές ώρες)
 • Εκπόνηση προγράμματος: Παναγιώτα Ασημακοπούλου Υπ. Διδάκτωρ

Μετά την λήξη της πιλοτικής εφαρμογής και την αναθεώρησή του, το πρόγραμμα θα διατεθεί για ελεύθερη χρήση προς όλους τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς. Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα και μαρτυρίες από την πιλοτική του εφαρμογή.

Ιανουάριος 2022: Υπολογισμός εμβαδού καμένης έκτασης στην Κινέτα και το Μάτι Αττικής, από μαθητές Ε΄τάξης του 2ου ΔΣ Αγ. Κωσταντίνου Αγρινίου και του 5ου ΔΣ Ηλιούπολης

Covid-19, ουδέν κακόν αμιγές καλού

Το κλείσιμο των σχολείων λόγω Covid-19 έδωσε την ευκαιρία στο εργαστήριό μας να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην δημόσια τηλεόραση, τρόπους ενσωμάτωσης και αξιοποίησης των προϊόντων της δορυφορικής παρακολούθησης της γης στα μαθήματα του Δημοτικού σχολείου.

Συγκεκριμένα, με όχημα το μάθημα της Γεωγραφίας της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού (κεφάλαια: Ατμόσφαιρα, Φυσικές Καταστροφές, Έρημοι), η υποψήφια διδάκτορας του εργαστηρίου μας, Γιώτα Ασημακοπούλου,  παρουσίασε τρόπους αξιοποίησης των δορυφορικών εικόνων και των εργαλείων που προσφέρει ελεύθερα και δωρεάν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δορυφορικής παρακολούθησης της γης Copernicus (https://www.copernicus.eu/el)!

Στα μαθήματα αυτά αξιοποιήθηκε ταυτόχρονα και εκπαιδευτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και συγκεκριμένα του προγράμματος Teach with Space (https://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/Primary_classroom_resources).

Τα σχετικά τηλεμαθήματα του προγράμματος “μαθαίνουμε στο σπίτι” είναι διαθέσιμα στους ακόλουθους συνδέσμους, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και του WebTV της ΕΡΤ.

 1. Ατμόσφαιρα: https://youtu.be/7qhnPsoz_-M
 2. Φυσικές Καταστροφές: https://youtu.be/YMcyHmJKISI
 3. Έρημοι: https://youtu.be/dv1OZRRxPps
 4. Σεισμοί και Ηφαίστεια: https://youtu.be/l4YmvjiL-fw

 

Το lacae στον γαλάζιο πλανήτη του “Π100- Πλανήτης Τεχνόπολη”

Το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Σεπτεμβρίου 2019, το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και το LACAE, συμμετείχε στο φεστιβάλ επιστήμης για παιδιά “Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη” του Δήμου Αθηναίων που κατάφερε να προσεδαφίσει πάνω από 6000 παιδιά και γονείς σε….άλλο πλανήτη

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το εργαστήριο “Μέσω Δορυφόρου“, στο πλαίσιο του οποίου παιδιά και γονείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο που οι τεχνητοί δορυφόροι που ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus παρακολουθούν τη γη μας από το διάστημα και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων δράσεων, υλοποιήθηκε η εκπαιδευτική δραστηριότητα χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων “MaFiS” που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορος Παναγιώτας Ασημακοπούλου, η οποία υλοποίησε και το εργαστήριο.

Ευχαριστούμε τα παιδιά και τους γονείς για την συμμετοχή και τα ενθαρρυντικά τους σχόλια!!

 

 

 

Οι νέες εκπ/κες δραστηριότητες του LACAE στην Ημέρα Ανοικτών Πυλών ΕΚΠΑ 2019

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού των “Ανοικτών Πυλών” που έχει καθιερώσει, άνοιξε και φέτος τις πύλες του σε μαθητές/τριες λυκείων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τους πανεπιστημιακούς χώρους  και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες κάθε σχολής ή τμήματος.

Το LACAE που έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία αυτή του πανεπιστημίου, παρουσίασε φέτος τις νέες, πρωτότυπες, εκπαιδευτικές του δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα οι νέες δραστηριότητες του LACAE, εστιάζουν στο αντικείμενο των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής και αξιοποιούν εκπαιδευτικά, με καινοτόμο τρόπο, τα σύγχρονα δεδομένα και τις υπηρεσίες της δορυφορικής τηλεπισκόπησης της γης.

Ευχαριστούμε τους μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

“MEDICANE”, το νέο έργο ΕΣΠΑ του LACAE

Το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) είναι στην ευχαριστή θέση να σας ανακοινώσει την Ένταξη της Πράξης «Μοντελοποίηση της κατακόρυφης δομής Τροπικού Τύπου Μεσογειακών Κυκλώνων (Medicanes), με χρήση σμήνους προσομοιώσεων πρόγνωσης με το μοντέλο WRF και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής. «MEDICANE»» με Κωδικό ΟΠΣ 5007046 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020». Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής Κλιματολογίας κ. Παναγιώτης Νάστος και την ερευνητική ομάδα του αποτελούν:

Ο Κωνσταντίνος Δουβής Δόκτωρ Κλιματολογίας

Η Ηλιάνα Πολυχρόνη Υποψήφια Διδάκτορας Γεωλόγος

Ο Μάρκος Μυλωνάς – Διρδίρης Υποψήφιος Διδάκτορας Γεωλόγος

Η Κωνσταντίνα Πολίτη Υποψήφια Διδάκτορας Φυσικός

 

Άσκηση φοιτητών στην ΕΜΥ

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου της Κλιματολογίας, πραγματοποιήθηκε στις 31/5/2018 και την 1/6/2018, εκπαιδευτική άσκηση των πρωτοετών φοιτητών του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Κατά την διάρκεια της άσκησης οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία:

 • να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχει η ΕΜΥ καθώς και τις ερευνητικές της δραστηριότητες
 • να ξεναγηθούν στον χώρο του κέντρου επιχειρήσεων όπου το προσωπικό βάρδιας τους εισήγαγε στα βασικά εργαλεία πρόγνωσης με χάρτες καιρού και δορυφορικές εικόνες.
 • να  ξεναγηθούν στον εν λειτουρία μετεωρολογικό σταθμό όπου είδαν σε χρήση τα μετεωρολογικά όργανα που διδάσκονται στο πλαίσιο του μαθήματος και παρακολούθησαν την προετοιμασία και εξαπόληση ραδιοβόλησης.
 • να ξεναγηθούν στον χώρο των υπερυπολογιστών

 

 

 

 

 

 

 

 

Γνωρίστε το έργο των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών και την συμβολή τους στην προστασία της ζωής

Ο Διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον WMO

                                               Ταξίαρχος (ΜΤ) Νικόλαος Βογιατζής και

ο πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας Καθηγητής Παναγιώτης Νάστος,

σας καλούν στην ΕΜΥ την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ. για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μετεωρολογίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας εορτάζεται κάθε χρόνο την 23η Μαρτίου σε ανάμνηση της ημέρας αυτής του 1950 που τέθηκε σε ισχύ η ιδρυτική συνθήκη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), ο οποίος σήμερα αριθμεί 185 κράτη – μέλη. Την ημέρα αυτή, Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο «ανοίγουν τις πόρτες τους» στο κοινό και οι Μετεωρολόγοι ξεναγούν τους επισκέπτες τους στο χώρο εργασίας τους, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το έργο τους, την καθοριστική συμβολή τους στην προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος και τη συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη. Το θέμα του εορτασμού που επιλέχτηκε από τον WMO για το 2018 είναι «Έξυπνες Υπηρεσίες Καιρού και Κλίματος».

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ελ. Βενιζέλου 14, Ελληνικό Τ.Κ.: 16777
Τηλ.: +30 210 9699101-103, Fax: +30 210 9628952

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

09:50 πμ                                  Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων

10:00 πμ                                  Έναρξη  εκδηλώσεων

10:00 πμ – 10:10 πμ               Χαιρετισμός από τον Διοικητή της ΕΜΥ Ταξίαρχο (ΜΤ) Νικόλαο Βογιατζή

10:10 πμ – 10:20 πμ               Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της ΕΜΤΕ  Καθηγητή κ. Παναγιώτη Νάστο.

 

10:20 πμ – 10:30 πμ              Λοιποί  Χαιρετισμοί

10:30 πμ – 10:35 πμ              Ανάγνωση μηνύματος – χαιρετισμού του Γενικού Γραμματέα του WMO

10:35 πμ – 11:05 πμ               Ομιλία με θέμα: «Έξυπνες Υπηρεσίες Καιρού και Κλίματος»

11:05 πμ – 11:20 πμ               Πέρας Εκδήλωσης

11:20 πμ                                  Δεξίωση