Το LACAE στη Βραδιά του Ερευνητή

Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας. Διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, σε εκατοντάδες πόλεις της Ευρώπης ταυτόχρονα.

Οι φετινές κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το LACAE συμμετέχει στις εκδηλώσεις με 2 προγράμματα για το κοινό:

 • «Μετεωρολόγοι εν δράσει»  και,
 • «Meet Copernicus – Europe’s eyes on earth».

Στο πρώτο πρόγραμμα ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να λάβει μέρος σε διαδραστικά πειράματα μετεωρολογίας – κλιματολογίας, να κατανοήσει τη λειτουργία του επιστημονικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην έρευνα και να παίξει μετεω-παιχνίδια.

Στο δεύτερο πρόγραμμα, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το Copernicus, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρακολούθηση της Γης από το διάστημα.  Θα γνωρίσει τους Sentinels, τους δορυφόρους-φρουρούς του προγράμματος, καθώς και τις υπηρεσίες που προφέρει προς τους Ευρωπαίους πολίτες. Τέλος, θα μάθει για τη συνεισφορά του προγράμματος Copernicus στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, των Κυθήρων και της Ζακύνθου καθώς και του θανατηφόρου σεισμού της Χίου.

Το LACAE  είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου Copernicus Academy και έχει αναλάβει το ρόλο του πρεσβευτή του προγράμματος Copernicus στην Ελλάδα.

Μη χάσεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τη μαγεία της έρευνας με το LACAE!

 

 

 

Τα σχολεία του Αγίου Νικολάου Κρήτης, ανακαλύπτουν πρώτα το πρόγραμμα δορυφορικής τηλεπισκόπησης της γης Copernicus

Οι συνεργάτες του LACAE βρέθηκαν στα τέλη Απριλίου, στην πανέμορφη πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης, προκειμένου να δοκιμάσουν σε συνθήκες σχολικής τάξης και να αξιολογήσουν το νέο πρωτότυπο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου που διαπραγματεύεται το θέμα της δορυφορικής τηλεπισκόπησης της γης και ενημερώνει για το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, ελκυστικά βίντεο και προσομοιώσεις, διαδραστικά παιχνίδια γνώσης και δορυφορικές εικόνες ακραίων περιβαλλοντικών γεγονότων στην Ελλάδα. Το υλικό προετοιμάστηκε προσεκτικά  με γνώμονα το γνωσιακό επίπεδο, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών και παρουσιάστηκε από τους συνεργάτες του εργαστηρίου Γιώτα Ασημακοπούλου και Φράνσις Ιωάννα Σοφίου, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή  Παναγιώτη Νάστου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι έδειξαν μεγάλη δίψα και ενθουσιασμό για το θέμα. Λάβαμε πολύτιμη ανατροφοδότηση και σκοπεύουμε να βελτιστοποιήσουμε το εκπαιδευτικό υλικό και τις μεθόδους μας με βάση τα εποικοδομητικά σχόλια που συλλέξαμε.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους διευθυντές/ντριες  του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου (κα Κλώντζα Ευγενία και κα Καφετζάκη Καλλιόπη) καθώς και τον κ. Κωνσταντίνο Κοκκίνη, υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων του Δήμου Αγίου Νικολάου. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές των Ε΄και ΣΤ΄τάξεων και των δύο δημοτικών σχολείων,  για τον ενθουσιασμό που έδειξαν κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος.

 

 

To Copernicus Academy στο Athens Science Festival

To πρόσφατα ιδρυθέν δίκτυο Copernicus Academy , είναι  μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στόχο έχει να προσελκύσει νέους δυνητικούς χρήστες για τα δορυφορικά δεδομένα του παράγει το πρόγραμμα τηλεπισκόπης της γης Copernicus.  Μέσα από την δημιουργία πανευρωπαϊκών δομών ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού, τα μέλη του δικτύου, προωθούν την μεταφορά γνώσεων και την ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων.

Το LACAE  ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Copernicus Academy  και η κοινοπραξία CAN-HelP (Copernicus Academy Network of Hellenic Partners ), έχει αναλάβει το ρόλο του πρεσβευτή του προγράμματος Copernicus στην Ελλάδα.  Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, το πρόγραμμα Copernicus μεταφράστηκε, εκλαϊκεύτηκε και  παρουσιάστηκε  στο κοινό του Athens Science Festival 2017.

Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από ένα, ειδικά σχεδιασμένο για το κοινό,  διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσης για τους δορυφόρους και την τηλεπισκόπηση της γης.  Επιπλέον, μοιράστηκε ειδικό ενημερωτικό υλικό και πολλά Copernicus δώρα!!

Την δράση αυτή , ανέλαβαν οι συνεργάτες του εργαστηρίου, Γιώτα Ασημακοπούλου MSc και  Σοφίου Φράνσις MSc, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Κλιματολογίας και  Δ/ντη  του εργαστηρίου, Παναγιώτη Θ. Νάστου.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών, εξέπληξε την επιστημονική μας ομάδα που υπόσχεται να επανέλθει με ακόμα πιο συναρπαστικό υλικό.

 

 

 

 

Αγκαλιάστηκε η συμμετοχή του LACAE στο Athens Science Festival

Με μήνυμα «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας»  πραγματοποιήθηκε από τις 29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2017 και για 4η συνεχή χρονιά το Athens Science Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες εκδηλώσεις που στόχο είχαν την διάχυση της επιστημονικής γνώσης και των τεχνολογικών καινοτομιών στο ευρύ κοινό, προτρέποντας τους πολίτες να πάρουν την επιστήμη στα χέρια τους και να να γίνουν κομμάτι των μελλοντικών εξελίξεων.

Η συμμετοχή του εργαστηρίου μας, για 3η συνεχή χρονιά,  έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και αγκαλιάστηκε από τους επισκέπτες του φεστιβάλ.

Τόσο τα συναρπαστικά πειράματα επίδειξης όσο και  οι επιστημονικές παρουσιάσεις και τα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα συνεργατών του εργαστηρίου μας,  σημείωσαν μεγάλη επιτυχία!

Ευχαριστούμε τους επισκέπτες του φεστιβάλ για το ενδιαφέρον τους και την ομάδα συνεργατών του εργαστηρίου που με μεγάλο μεράκι και ενθουσιασμό υποστήριξαν τη δράση αυτή.

Οι συμμετέχοντες :

 • Παναγιώτης Θ. Νάστος Καθηγητής Κλιματολογίας και  Δ/ντης  του εργαστηρίου
 • Αναστασία Μπλέτα Δρ.
 • Ηλιάνα Πολυχρόνη  PhD. , Μάρκος Μυλωνάς  PhD. , Σταματίνα Σεφερλή PhD.  και Θεόφιλος Βαλσαμίδης  PhD.
 • Κυριακούλα Παπαχριστοπούλου  MSc., Κατερίνα Αργυρούλη MSc. , Ειρήνη Μπερδεμπέ MSc. , Κλεόβουλος Ελευθερούδης MSc. ,  Ειρήνη Βρεττού  MSc., Γιώτα Ασημακοπούλου MSc. και Σοφίου Φράνσις MSc.
 • Ηλιάνα Πέττα BSc. και  Ιολάνδη Κακαρούγκα BSc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το LACAE στο Athens science festival 2017

«Διαμορφώνοντας το μέλλον μας» είναι το θέμα φέτος στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Αθήνας, Athens Science Festival, για το 2017.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, το LACAE θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της Τεχνόπολης  του Δήμου Αθηναίων από τις 29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2017.  Θα μας βρείτε εκεί Τετάρτη έως Παρασκευή, από τις 09:00 έως τις 14:00 και το Σαββατοκύριακο από τις 11:00 έως τις 16:00.

Η επιστημονική ομάδα του LACAE έχει ετοιμάσει μία σειρά ποικίλων και πρωτότυπων δράσεων. Θα φτιάξουμε ανεμοστρόβιλο σε μπουκάλι, θα φουσκώσουμε μπαλόνια χωρίς να κουραστούμε και θα φτιάξουμε τα δικά μας σύννεφα. Ακόμα θα σας δοθεί η ευκαιρία να γίνεται οι μετεωρολόγοι της επόμενης μέρας διαβάζοντας την πρόγνωση του καιρού! Φυσικά θα παίξουμε και πολλά μετεω-παιχνίδια όπου ο καιρός καθορίζει τον νικητή!

Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τους δορυφόρους, την τηλεπισκόπηση της γης  και τις επιπτώσεις που αυτές οι τεχνολογίες έχουν στη ζωή μας, θα έχουν την ευκαιρία να βρουν απαντήσεις στα ερωρήματά τους και ν’ ανακαλύψουν τι προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Copernicus στους ευρωπαίους πολίτες.  Άνθρωποι του LACAE, μέλη του CAN-HELP (Copernicus Academy Network of Hellenic Partners), θα παρουσιάσουν  το πώς οι δορυφόροι του Κοπέρνικου, οι Sentinels (Φρουροί), παρέχοντας ελεύθερα και ανοικτά δεδομένα και υπηρεσίες, βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας.

Σας περιμένουμε για να παίξουμε, να μάθουμε  και να γνωριστούμε!

 

CAN HelP logo

Νέα στρατηγική συνεργασία του Lacae

Το Lacae , ως μέλος του δικτύου Copernicus Academy, πήρε μια στρατηγική απόφαση να ενώσει τις δυνάμεις του με μια σειρά ελληνικών ιδρυμάτων  με αποδεδειγμένη δραστηριότητα και το ενδιαφέρον όσον αφορά το πρόγραμμα Copernicus, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισχυρή κοινοπραξία που θα εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους του Copernicus Academy στην Ελλάδα.

Αυτή η νέα κοινοπραξία, που ονομάζεται Copernicus Academy Network of Hellenic Partners (CAN-HelP), έχει ως στόχο να ενδυναμώσει την επόμενη γενιά ερευνητών, επιστημόνων και επιχειρηματιών με τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιούν τα δορυφορικά δεδομένα των Sentinels  στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους , μέσω στοχευμένων ενεργειών, όπως εξιδικευμένες διαλέξεις, μεταπτυχιακές υποτροφίες, πρακτικές, σεμινάρια,  παρουσιάσεις, σεμινάρια, ανταλλαγές προσωπικού, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού και τη συνεργασία με τα άλλα ευρωπαϊκά μέλη του Copernicus Academy.

Το CAN-HelP είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη πρωτοβουλία που καλωσορίζει όσους νέους συνεργάτες πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.  Επί του παρόντος, η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από τα ακόλουθα ιδρύματα:

 • LACAE – Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ
 • Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
 • Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
 • Το Ελληνικό GEO office
 • FORTH/PRAXI Network
 • Το Ελληνικό ESERO office

Τέλος το  CAN-HelP  σκοπεύει να συμμετέχει ενεργά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα απευθύνονται σε μαθητές σχολείων, με στόχο την ευαισθητοποίηση τους και την προσέλκυση του ενδιαφέροντός τους στον τομέα της δορυφορικής τηλεπισκόπησης της γης, ελπίζοντας έτσι να εμπνεύσει τη μελλοντική γενιά επιστημόνων.

Μια ειδική ιστοσελίδα για τους σκοπούς του CAN-HELP  θα δημιουργηθεί σύντομα.

Το LACAE έγινε μέλος του δικτύου Copernicus Academy

Το LACAE  έγινε μέλος του πρόσφατα ιδρυθέντος δικτύου Copernicus Academy.

Το δίκτυο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, είναι μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στόχο έχει να προσελκύσει νέους δυνητικούς χρήστες των δορυφορικών δεδομένων του Copernicus, μέσα από την δημιουργία πανευρωπαϊκών δομών ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού που θα προωθούν την μεταφορά γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

 

Συγκεκριμένα, ο στόχος του δικτύου είναι η ανάπτυξη διαλέξεων, σεμιναρίων, πρακτικών ασκήσεων, καθώς και εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού υλικού σε προπτυχικά και μεταπτυχιακά μαθήματα, που θα επιτρέψει στην επόμενη γενιά ερευνητών, επιστημόνων και επιχειρηματιών να επωφεληθούν από τα ανοικτά δεδομένα και τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους  δορυφόρους  (Sentinels) του προγράμματος Copernicus.

Ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής διαστημικής στρατηγικής, το δίκτυο Copernicus Academy έχει τη φιλοδοξία να συνεισφέρει στην προσπάθεια εκμετάλευσης των τεράστιων δυνατοτήτων του Copernicus  προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης και του πλανήτη μας.