Ενθουσίασε τους μαθητές της Ρόδου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την δορυφορική παρακολούθηση των ανέμων.

Με τη συμπλήρωση 4.5 ετών από την εκτόξευση του δορυφόρου Αίολου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και την εταιρία υψηλής τεχνολογίας Raymetrics, συνδιοργάνωσαν το καταληκτικό συνέδριο «Aeolus 2023 » της εμβληματικής αποστολής στη Ρόδο (22-26 Μαΐου 2023). Επιστήμονες παγκοσμίου φήμης από Ευρωπαϊκά κέντρα τηλεπισκόπησης, την NASA και την JAXA, συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την μεσοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού (ECMWF), με σκοπό να εξάγουν συμπεράσματα για τη συμβολή των δεδομένων ανέμου του Αίολου στην ακρίβεια των μετεωρολογικών προγνώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και της ομάδας NOA – ReACT του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με την υποστήριξη του γραφείου εκπαίδευσης της ESA - European Space Agency και του ελληνικού γραφείου ESERO Greece, σχεδίασαν και υλοποιήσαν, για πρώτη φορά, ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το «Aeolus Edu» για την δορυφορική αποστολή Aeolus.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 150 μαθητές της ΣΤ’ τάξης από το 1ο, 12ο και 13ο ΔΣ Ρόδου, στο ξενοδοχείο Rodos Palace, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023. Πρόκειται για ένα βιωματικό πρόγραμμα που εστιάζει στην διάδραση των μαθητών με τα όργανα μέτρησης του ανέμου και την πειραματική προσέγγιση των αρχών της φυσικής πάνω στις οποίες βασίζεται η τεχνολογία «Doppler Wind Lidar»  μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η παρακολούθηση του ανέμου από το διάστημα.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν τι προκαλεί την δημιουργία των ανέμων, με ποια επίγεια μέσα παρακολουθούμε τον άνεμο, γιατί η δορυφορική αποστολή Αίολος είναι τόσο σημαντική και ποιες πρωτοπόρες τεχνολογίες χρησιμοποιεί ο δορυφόρος για να παρακολουθεί παγκοσμίως και αδιάλειπτα τους ανέμους από το διάστημα. Τέλος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να θέσουν ερωτήματα στους επιστήμονες της ESA που έδωσαν πνοή στον Αίολο, Tommaso Parrinello και Thorsten Fehr, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τον ενθουσιασμό και το επίπεδο των μαθητών.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με την βοήθεια των μελών των παρακάτω φορέων:

- Παναγιώτα Ασημακοπούλου (υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και μέλος των εργαστηρίων Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος – (LACAE) και Τηλεανίχνευσης – (RSLab-NKUA)

- Μαρία Τσίχλα, Ιωάννα Τσικουδή, Περιστέρα Πάσχου, Ολυμπία Βασαρδάνη και Σταυρούλα Παπαθεοχάρη (συνεργάτες ερευνητές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και μέλη της ομάδας NOA – ReACT)

Αυτό το πρόγραμμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη των:

Posted in Εκδηλώσεις, Εκπαιδευτικά, Νέα, Νέα εργαστηρίου.