Ήταν Καιρός για Πειραματισμούς στο Βόλο

Το LACAE  με τους συνεργάτες του Δρ. Αναστασία Μπλέτα και Παναγιώτα Ασημακοπούλου MSc,  βρέθηκαν αυτό το καλοκαίρι στο «Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο και πρόσφεραν τη δυνατότητα σε μικρά και μεγάλα παιδιά να συμμετάσχουν σε δύο νέα διαδραστικά βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το εργαστήριό μας.

Το πρόγραμμα “Καιρός για Πειραματισμούς” αφορά την επιστήμη της Μετεωρολογίας, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα “Για τα Μάτια του Κόσμου” αφορά την δορυφορική παρακολούθηση της γης.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος  “Καιρός για Πειραματισμούς” φτιάξαμε το δικό μας μίνι ανεμοστρόβιλο, παρακολουθήσαμε το νερό να ανέβει στο αναποδογυρισμένο ποτήρι ενάντια στη βαρύτητα, φουσκώσαμε μπαλόνια χωρίς κόπο και γνωρίσαμε τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο δημιουργείται κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα. Κατανοήσαμε γιατί ο ουρανός είναι μπλε και η δύση κόκκινη, ενώ εξαφανίσαμε ένα ποτήρι με τα παιχνίδια της οπτικής. Η αυξημένη θερμότητα ήταν ικανή να δημιουργήσει ένα «ζαχαρένιο φίδι» και παίξαμε με τους κεραυνούς μέσα στην αίθουσα, ανάβοντας λάμπες παντός τύπου!

Στο δεύτερο πρόγραμμα “Για τα Μάτια του Κόσμου” γνωρίσαμε τους δορυφόρους, φυσικούς και τεχνητούς, μάθαμε για τα είδη των δορυφόρων, τον τρόπο που εκτοξεύονται και την δουλειά που κάνουν. Τα αναπάντεχα μεγέθη και σχήματα των δορυφόρων, εντυπωσίασαν τα παιδιά, όπως και το πλήθος των δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω από τη γη.  Ακόμα πιο εντυπωσιακά αποδείχθηκαν τα διαστημικά σκουπίδια και τα διαστημικά νεκροταφεία!  Στο τέλος, το κάθε παιδί κατασκεύασε , διακόσμησε και  εκτόξευσε τον δικό του πύραυλο στέλνοντάς τον όσο πιο μακριά μπορούσε.

Posted in Εκπαιδευτικά.